Friday, September 14, 2012

Bayburt Mutfağı / Bayburt Cuisine


















Bayburt Köftesi - Bayburt Meatballs
Yemekler kültürümüzün bir parçası olarak asırlardan beri devam eden geleneksel bir yapının günümüzdeki uygulamasıdır. Bayburt yöresel yemeklerinde görülen genel özellik, un ve una bağlı yemeklerle, etli yemeklerin sebze ve zeytinyağlı yemeklerden çeşit olarak daha fazla oluşur. Bu da yörenin coğrafi şartlarının kültürel yapı üzerindeki etkisini göstermesi bakımından önemlidir.













Bayburt Köftesi - Bayburt Meatballs







BAYBURT YEMEKLERİ






ÇORBALAR


Mercimekli çorba, fasulyeli çorba, Ayranlı çorba, Patates çorbası, Bulgur çorbası, Kesme çorba, Kavut çorbası, Yavan çorba, Herle çorbası, Lahana çorbası, Alabalık çorbası diye sayabiliriz.






YEMEKLER


Lor dolması,Yalancı dolma, Ekşili dolma, Kara parcar, Bayburt tava, Yahni, Herse, Kalacoş, Kavut haşlaması, Bayburt köftesi (*), Çaşur köftesi, Pazı kavurması, Çiriş kavurması, Civil peynirli kuymak, Kuymak,Doldurma mantı, Lahana sarması, Hingel, Ziron, Su böreği, El böreği, Yoğurtlu kesme manti, Kabak dolması, Hindi dolması, İmir dolması, Bumbar dolması, Fasulye Yaprağı sarması,Zeytinyağlı Fasulye yaprağı sarması, Kabak bastısı, Ayva yahnisi, Cılbıra, Arabistan, Çırtma, Sulu kıyma, Döner kebap, Borani, Haşıl, Papara, Yaprak mantı,






PİLAVLAR


Göbekli pilav, etli bulgur pilavı, sıvıklı ‘yı sayabiliriz.






TATLILAR


Azık tatlısı, Tatlı çorba, Tatlı erişte, Tatlı börek, Sarığı burmu, Kaz kaldıran, Süt helvası, Bal helvası, Tel helvası, Hasuta, Erik Kaysefesi, Baklava.






Birde bayburt’ta önemli yer tutan ve artık ticari olarak ta yaygın olarak piyasaya sunulan Açma kete, bohça kete, içli çöreğini sayabiliriz.


(*) Bayburt Köftesi

500 gr Bulgur, ayıklanıp yıkandıktan sonra bir bardak su ile 5 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. İçersine bir  yumurta ve 1/2 çay bardağı ölçeğinde unu ilave edin. Tuz ve karabiberini serpip yoğurun. 
Küçük  köfteler  haline getirip, tencere içersindeki kaynar suda haşlayıp süzgeçte süzün.
Ayrı bir  kapta yoğurdu ve tuzla dövülmüş sarımsağı karıştırıp, servis tabağına alınmış  köftelerin üzerlerine gezdirin.  Kırmızı Pul biber ve naneli kızdırılmış tereyağını üzerine dökerek servis yapın.







_________________________________







Bayburt Cuisine 


_________________________________














Having a history of over 5,000 years, Bayburt is located on the ancient silk road on the edge of Çoruh River. Bayburt hosted famous world travelers; Marco Polo, Evliye Celebi and Ibn-i Batuta. The city was founded by Azzi tribe and along the history Bayburt was ruled by the Med, Persian, Roman, Byzantine, Emevi, Saltuklu, Danışmend, Seljuk, Akkoyunlu, Safevi and Ottoman civilizations.






The city welcomes you with the remains of its Byzantine Castle. There are several interesting mosques, Turkish baths and tombstones in the city as well as the Catalcesme Underground City and the natural wonder Sirakayalar Waterfall which are all attractive.






The local cuisine of Bayburt is very rich and tasty. The general characteristics show that the majority of the dishes are made of flour and meat. Some of the local dishes are; Galaçoş, Bayburt Meatballs (*) , Kefenli Kebab (shrouded kebab),tel helvası (String halva), tatlı çorba (sweet soup), ekşi lahana (sour cabbage), lor dolması (curd stuffed vegetables) and yalancı dolma (fake stuffed vegetable).






Rose hip tea is very popular among traditional Turkish tea and Turkish coffee in Bayburt.








Kara Deniz Mutfağı / Black Sea Cuisine 

Kaynak :


İl ve Kültür Turizm


Berfend BER
_________________________________











_________________________________







No comments:

Post a Comment